Мелатонин опаковка

Физиологично действие


Мелатонинът регулира цикъла сън – бодрост и синхронизира биоритмите. Този прецизен ритъм, индивидуален за всеки човек, може да излезе от релси, ако са налице нарушения в мелатониновата секреция. На кратко казано, за да не страдаме от безсъние, нивото на мелатонина трябва да се поддържа в определени граници.

Когато е в достатъчно количество, мелатонинът леко понижава телесната температура на човека – по този начин се намалява и консумацията на енергия и се ускорява регенерацията на клетките, които не са активни по време на фазата на съня.

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента, антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка. В хода на еволюцията човек е загубил способността си да произвежда някои мощни антиоксиданти, като бета каротин и витамин С в организма си, но е запазил други антиоксиданти (например мелатонин), които дезактивират свободните радикали (голяма заплаха за организма) и така образуват мощна отбранителна система срещу тях. Например мозъкът, съставен от 50 процента мастна тъкан, една трета от която са ненаситени масти, е много чувствителен към свободните радикали. Намиращата се в основата на мозъка епифиза синтезира мелатонин, който представлява “последния рубеж” срещу свободните радикали, атакуващи мозъка.

Мелатонинът понижава и нивото на “лошия” LDL-холестерол, предпазва от някои видове рак и стимулира имунната система.